Verschil E-Sigaret, Vape & Pod Systeem

De Basis

 

In de basis doen alle apparaten hetzelfde, namelijk het verdampen van e-liquid door middel van een coil. 

Toch zijn er enkele verschillen. Het grootste verschil zit hem vooral in wat het apparaat kan uitstoten qua vermogen en welke coil er in de clearomizer zit. Over de coils kan je hier meer lezen.

Aan de linkerkant kan je op de kopjes klikken voor meer informatie.

Wat is een E-Sigaret?

 

!Lees in het kopje “opladen” hoe jij jouw apparaat correct kunt opladen!

 

De E-Sigaret zijn kleine apparaten met een kleinere batterij capaciteit dan een Vape. 

Een E-Sigaret kan prettig zijn voor beginnende dampers, die nog kennis moeten maken met het elektrisch roken. 

Een E-Sigaret valt in onze branche onder laag-niveau dampen.. Waarom? Omdat het apparaat een laag vermogen heeft. Er komt relatief weinig damp vrij. Hier om heb je wel de mogelijkheid om een hoog nicotine gehalte te dampen met een maximum van 20 mg (we hebben 0mg, 3mg, 6mg, 10mg, 12mg, 18mg & 20mg nicotine E-Liquid)

De E-Sigaret is in het leven geroepen om de handeling van het roken te vervangen. Het kan zijn dat je ondanks de nicotine toch een stukje voldoening mist. Dit komt omdat er weinig verdamping plaats vindt, dit kan opgelost worden met een Vape.

Zware rokers kunnen meer baat hebben bij een Vape. Waarom dit zo is kan je in het kopje “vape” lezen aan de linker kant.

 

Er zijn verschillende E-Sigaretten beschikbaar. Sommige kan je niet instellen, sommige hebben enkele niveau’s om in te stellen en sommige kun je handmatig instellen op wattage niveau.

 

Wat is een Vape?

 

!Lees in het kopje “opladen” hoe jij jouw apparaat correct kunt opladen!

 

Een Vape valt in onze branche onder hoog niveau dampen. Deze apparaten hebben een hoog vermogen en hebben de mogelijkheid om grote damp-wolken te creëren. Dit heeft zo zijn voordelen. 

De E-Sigaret vervangt enkel de handeling, dit doet de vape ook maar, de damp die uit een vape komt heeft een veel groter volume dan de damp uit een E-Sigaret. Deze dikke damp stuurt een signaal naar je hersenen waardoor je denkt dat je aan het roken bent. Dit kan veel starters helpen om makkelijker van het roken af te komen.

In deze tak hebben we verschillende mogelijkheden. We hebben apparaten met een interne batterij en apparaten met een externe batterij. Dit heeft zijn voor en nadelen.

 

Externe Batterij:

Een externe batterij in jouw apparaat brengt wat voordelen met zich mee. 

Vapes zijn elektronische apparaten, zoals we weten kunnen elektronische apparaten kapot gaan. Als dit aan de batterij ligt dan is het een kwestie van de batterij vervangen, dit is goedkoper dan een nieuwe Vape aanschaffen. 

De apparaten dienen ook opgeladen te worden wanneer de batterij leeg is. Elk apparaat heeft een aansluiting waar je een kabel in kunt stoppen. Deze aansluitingen kunnen stuk gaan en dit valt niet onder de garantie. Bij apparaten met een externe batterij heb je de mogelijkheid om deze extern op te laden in een externe batterij oplader.

We willen natuurlijk niet met een platte batterij zitten wanneer we een dagje weg zijn. Bij een apparaat met een externe batterij kan je er voor kiezen om een extra batterij mee op zak te nemen zo dat je deze simpel kan wisselen in de loop van de dag. Zo hoef je niet bang te zijn dat je niet meer kunt dampen.

 

Als je voor een apparaat met externe batterijen kiest zijn er nog 2 opties. Vapes met 1 óf 2 batterijen.
Een vape met 2 batterijen heeft een maximaal vermogen van (ongeveer) 220 watt, in tegenstelling tot een vape met 1 batterij. Die geeft maximaal (ongeveer) 80 watt. 

Het voordeel aan 2 batterijen is dat je een dubbele batterij capaciteit hebt, waardoor de batterijen wat langer mee gaan én je hebt de mogelijkheid om op een hoger wattage te dampen in dien je dat wilt.

 

Inhalatie techniek:

De inhalatie techniek bij een vape ligt anders dan bij die van een E-Sigaret. Deze inhalatie techniek noemen wij Direct-Lung (DL). Dit houd in dat je de damp direct naar je longen toe trekt. 

Heel simpel gezegd houd het in dat je hard moet hijsen aan het apparaat, vergelijkbaar met een astma inhaler.

Dit is belangrijk om onder de knie te krijgen. Wanneer je de Vape gebruikt met de MTL techniek (die we hanteren bij een E-Sigaret/traditionele sigaret) dan hijsen wij te langzaam waardoor de coil niet voldoende lucht krijgt en verband. Daar naast, als je niet hard genoeg hijst, blijft alle damp in jouw mond hangen waardoor de kans groot is dat je moet hoesten. 

Deze techniek vergt beetje oefening, meestal heb je het met een dag onder de knie. 

Kom je er toch niet uit? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag op weg. 🙂

Wat is een Pod Systeem?

 

!Lees in het kopje “opladen” hoe jij jouw apparaat correct kunt opladen!

 

Een pod systeem bestaat bestaat uit een batterij gedeelte waar je een reservoir (pod) met e-liquid in kunt klikken. De pod zit in de meeste gevallen in het batterij gedeelte. Hier door is het belangrijk dat je af en toe de pod er uit haalt om te kijken of er nog voldoende e-liquid in zit.

Een pod systeem is vaak een klein apparaat. Er zijn 2 verschillende soorten:

 • Gesloten pod systeem
 • Open pod systeem

Een gesloten pod systeem houd in dat je niet zelf de e-liquid er in kunt doen maar, voorgevulde pods koopt. Dit kan een handige uitkomst zijn als je de verschillende handelingen te ingewikkeld vindt. Verder ben je wel afhankelijk van een beperkt aantal smaken, dit kan nadelig zijn. 

Een gesloten pod systeem is handig om mee te nemen naar een festival of als je het dampen wilt proberen. 

Een open pod systeem is een ander verhaal. Zoals je misschien al raad, deze pods kan je wél bijvullen met e-liquid. 

Je hebt pods waarbij je de volledige pod vervangt, dus geen coils hoeft te vervangen en je hebt pods waar je wél de coil kunt vervangen, dit kan op de langere termijn goedkoper zijn. 

Net als bij de E-Sigaret is er in de tak van de pod systemen een verschil aan apparaten. We hebben pods die je handmatig in kunt stellen op wattage maar ook pods waarbij je niets hoeft te doen.

Een pod is een leuk apparaat voor een beginnende damper. Een pod die tot 40 Watt ingesteld kan worden is een tussenmaat van een E-Sigaret en Vape. Handig voor als je nog niet goed weet waar jouw behoefte ligt.

Hoe laad ik mijn apparaat op?

 

Er zijn 2 manieren van opladen. 

 • Opladen via een kabeltje
 • Opladen via een externe lader

Opladen via een kabeltje is geschikt voor apparaten met een interne batterij of maximaal 1 externe batterij.
Er komt wel een belangrijk punt bij kijken.
Laad het apparaat niet op met een stekkerblokje van bijvoorbeeld een smartphone. Deze blokjes geven tussen de 2- 2,5 ampère. Hier door krijgt jouw apparaat te veel stroom, in het begin zal je daar niet veel van merken maar de kwaliteit van de batterij neemt snel af waardoor je er op korte termijn geen volledige dag (bij normaal gebruik) meer mee zult doen. Ook kan jouw apparaat op de wat langere termijn kuren krijgen door dat deze te veel stroom ontvangt.

 

Hoe laad ik correct op?

 

Hoe laad ik mijn E-Sigaret, Pod Systeem of Vape (intern of 1 batterij) op?

Je kan jouw apparaat opladen door sowieso het kabeltje te gebruiken wat bij jouw apparaat is geleverd. Dit kabeltje kan je in een stekkerblokje steken die een maximale output heeft van 1 ampère óf laad je apparaat op aan een extern apparaat zoals:

 • Televisie
 • Spelcomputer
 • Radio
 • Andere externe apparaten. 

In sommige gevallen kan je een powerbank gebruiken, controleer dan eerst de output van de powerbank! 

Het allerbeste is om jouw externe batterijen op te laden met een externe oplader. Deze vindt je hier.

 

Hoe laad ik mijn Vape met 2 of meer batterijen op?

Bij een Vape met 2 (of meer) batterijen is het van belang dat je de batterijen oplaad in een externe lader. De batterijen in jouw Vape hebben de zelfde geschiedenis nodig willen ze goed kunnen samen werken. In de meeste gevallen (wanneer jouw batterijen leeg zijn) als je ze oplaad met een kabeltje, laad de Vape 1 batterij volledig vol en stuurt hij via de volle batterij, stroom naar de lege batterij. Hier door wordt er een batterij overbelast en krijgen ze op de lange termijn (en soms korte) kuren. Het kan gebeuren dat jouw batterijen dan niet meer samen werken of dat jouw apparaat er mee stopt.

Je haalt het langste plezier uit jouw apparaat én je batterijen als je deze extern oplaad.

 

Vergeet niet jouw apparaat uit te schakelen wanneer je de batterijen verwijderd! Dit om te voorkomen dat het apparaat kortsluiting maakt. Net als dat je een USB stick moet uitwerpen voor dat je hem uit de computer trekt (wat stiekem niemand doet, maar in dit geval van een Vape wel heel belangrijk! 😉 )

 

De batterijen hebben dezelfde geschiedenis nodig.. Dit houd in dat als jij een setje batterijen koopt je deze het best bij elkaar kunt houden. Deze zijn vanaf dat moment ‘getrouwd’ en kunnen niet ‘scheiden’. Dit om te voorkomen dat jou batterijen later kuren laten zien, wat hier boven staat beschreven.

Je kan jouw verschillende setjes batterijen uit elkaar houden door ze bijvoorbeeld te markeren waardoor je weet welke bij elkaar horen.

 

In de meeste Vapes zit er wel een aansluiting om een kabeltje in te steken. Gebruik deze enkel voor eventuele updates! Sporadisch opladen via deze uit gang is geen probleem maar maak er geen gewoonte van.

Handige Links

 

 • Ik heb een startset gekocht… Wat nu?
 • Coils en hun verschillen

 

 • Begrippenlijst
E-Liquid-8

…7,5 miljoen mensen in Europa succesvol zijn gestopt met roken doormiddel van een E-Sigaret?

E-Liquid-9