Wat is een Coil en wat doen ze?

Wat is een coil?

 

Een coil is het verdampingselement. Elke E-Sigaret, Vape en Pod systeem heeft een coil en heeft deze nodig om E-Liquid te verdampen. Zonder de coil kan je niets met het apparaat.

 

Een coil bestaat uit een aantal componenten:

 • Verhittings element: Dit kan een spiraal of ander materiaal zijn (lees het kopje “type draden” voor meer info).
 • Katoen: Het katoen zit verwikkeld tegen het verhitting element. Het katoen kan je meestal aan de buitenkant van de coil zien. 
 • Metalen buisje: Dit is de houder voor de componenten die in de coil zitten verwerkt en dit omhulsel zorgt er ook voor dat je de coil in je clearomizer (tankje) kunt draaien.

 

Een coil zit in een tankje, omringd met e-liquid. Door de gaatjes aan de buitenkant van de coil kan je het katoen zien en door deze gaatjes ‘zuigt’ het katoen e-liquid op. Wanneer jij op de vuurknop drukt zal het draad aan de binnenkant gloeiend heet worden waardoor de e-liquid verdampt, die het katoen tot zich had genomen.

 

Aan de buitenkant van de coil kan je de Ohm waarde aflezen en vaak ook hoe veel wattage of graden deze coil aan kan. Dit zijn belangrijke waardes om te weten en deze vervolgens goed af te stellen op jouw apparaat (mits dat mogelijk is, anders zorgt het apparaat zelf voor een goede stroomtoevoer)

Verschillende draden

 

Verschillend materiaal draden:

De draden in de coil hebben verschillende materiaal soorten. Elk soort heeft andere voordelen. Hier onder lees je de verschillen.

 

Kanthal (Ka):

Dit is de meest voorkomende draadsoort. Kanthal kan enkel op Wattage modus gedampt worden. 

 • Wattage modus
 • Meest voorkomend

Mesh:

Mesh is een favoriet van velen. Mesh is een soort gaasje met een honingraat patroon. Dit gaasje zorgt voor een groter verdampingsoppervlakte waardoor er meer damp vrij komt.

 • Wattage modus
 • Meer damp
 • Meer smaak

Keramisch:

Ook wel Ceramic genoemd. Deze coils hebben een keramische behuizing om de gloeispiraal. Om of in de keramische behuizing is het katoen verwerkt. 

Keramische coils hebben het voordeel dat ze geen smaak vast houden, dit kan handig zijn als je vaak van smaakjes e-liquid wisselt. 

 • Wattage modus
 • Houd geen smaken vast

Stainless Steel (SS316):

Dit soort coil kan op zowel wattage als temperatuur controle gedampt worden. SS316 coils zijn de enige coils die op beide modi gedampt kunnen worden. 

SS316 coils komen in de buurt van Kanthal. SS316 wordt alleen sneller verwarmd. 

 • Wattage modus én Temperatuur Controle

Nickel (Ni200):

Nickel coils kunnen enkel gebruikt worden op temperatuur controle. Deze damp je dus enkel op Celsius of Fahrenheit. De weerstand van Nickel draad ligt vrijwel altijd laag, dit zorgt voor een warmere damp ervaring.

 • Temperatuur controle
 • Warmere damp

Titanium (Ti):

Titanium coils kunnen net als Nickel coils enkel op temperatuur controle gedampt worden. Titanium coils hebben ook een lage weerstand maar niet zo laag als Nickel coils. Titanium coils geven een wat koelere damp.

 • Temperatuur Controle
 • Koelere damp

 

Hier kan je meer lezen over dampen op Temperatuur Controle.

 

Verschillende wikkels:

De coils worden op allerlei manieren ‘gevlochten’, waar de 1 het simpel houd met een enkele draad heeft de andere coil een speciale wikkel. De verschillende wikkels zorgen voor verschillende effecten bij het dampen. Hier onder zie je wat info over verschillende wikkels. Er zijn nog veel meer verschillende soorten. Vooral zelfbouwers kunnen enorm creatief zijn met hun coil-creaties.

 

Lees hier meer over het zelf bouwen van coils:

 

Clapton:

Clapton coils bestaan uit 2 draden. Clapton is dikke draad met een dunne draad er omheen gewikkeld. Deze wikkel lijkt op een gitaar snaar en is daarom vernoemd naar Eric Clapton. 

Alien:

Een Alien coil bestaat uit 3 kerndraden en een uitgerekte Clapton draad eromheen gewikkeld. Deze coils lijken op Clapton coils maar zijn dus een stuk breder.

Tiger:

Tiger coils worden uit 2 draden opgebouwd. Een platte draad, ook wel Ribbon Wire genoemd, en een ronde draad eromheen gevlochten.

Hive:

Hive coils bestaan uit 4 losse draden. 2 paar worden samengevlochten met elkaar waardoor je 2 nieuwe draden overhoud. Deze 2 draden vlecht je weer om elkaar heen. De Hive coil lijkt een beetje op een DNA streng.

Notch:

In tegenstelling tot de rest worden Notch coils niet met draad gebouwd maar met dunne stainless steel plaatjes. Deze plaatjes worden plat gerold en hier wordt een motief uit gesneden. De dunne plaatjes rollen ze tot een cilinder en gebruikt als coils.

 

Meerdere draden:

In een coil kunnen meerdere draden plaats vinden. Hier mee wordt het verdampingsoppervlakte groter. 

In het algemeen hebben coils met meerdere dragen een lagere weerstand en een hoger wattage nodig om goed te kunnen verdampen. 

Houd er wel rekening meer dat, hoe meer draden je hebt, hoe meer de coil de lucht moet verdelen waardoor je een wat ‘zwaardere’ hijs zult moeten nemen. 

Verschillende weerstanden

 

Coils hebben verschillende weerstanden, ook wel de Ohm-waarde genoemd. 

Bijvoorbeeld 1.0 Ohm of 0.1 Ohm.

Hoe lager de Ohm-waarde, des te meer stroom de coil kan ontvangen. Dit houd in dat een coil met een lage Ohm waarde meer damp kan produceren. 

 

Coils met een waarde boven de 1.0 Ohm:

De meeste coils met een Ohm waarde boven de 1.0 zijn vrij klein en maken gebruik van een dunne draad. Hier door is er minder vermogen nodig om de coil op de warmen. 

De meeste van dit soort coils zijn strak gebouwd waardoor deze geschikt zijn voor de Mouth To Lung dampers (techniek die ook wordt gehanteerd bij het roken).

Met coils met een hoge Ohm waarde verdamp je minder e-liquid. Dit resulteert wel in minder smaak en eventueel minder voldoening.

 

Coils met een waarde onder de 1.0 Ohm:

Deze coils zijn vaak gebouwd met dikkere draden. Hier door is er een hoger wattage nodig om de draden op te waren. Dit resulteert in meer damp, meer smaak en meer voldoening maar, het verbruikt wel iets meer E-Liquid. 

Deze coils worden ook wel Sub-Ohm coils genoemd. In de meeste gevallen zijn deze coils ‘luchtig’ gebouwd waardoor je een snelle ‘hit’ zult ervaren. Vaak hanteer je bij deze coils de Direct Lung inhalatie techniek.

 

Over het algemeen damp je een coil boven de 0.6 Ohm met de MTL (mouth to lung) techniek een een coil met een Ohm waarde onder de 0.6 met de DL (Direct Lung) techniek.

Hier kan je meer lezen over de inhalatietechniek.

Coil vervangen:

 

Het vervangen van de coil gaat vrij simpel. In het begin is het wat gepriegel maar uit eindelijk vindt je er een draai in.

 

 • Wij raden aan om het apparaat uit te zetten wanneer je de coil vervangt. Dit zodat je niet per ongeluk de vuurknop indrukt en de nieuwe coil verbrand.
 • Schroef de coil niet met kracht in de tank, vast is vast! De coil is van een bepaald materiaal, dit zal  een beetje uit zetten wanneer het verwarmd wordt. Als je de coil met kracht vast draait én het materiaal zet uit… Dan moet je de coil nadien met een tang verwijderen.
 • Schroef de tank niet met kracht op het apparaat. Hier mee loop je risico dat het zilveren, ronde plaatje op het apparaat door draait en dan krijg je het tankje niet meer van je apparaat af.

 

De stappen voor een e-sigaret / vape:

 1. Zet het apparaat uit
 2. Schroef de tank van het apparaat af
 3. Schroef de tank open door de onder- en bovenkant beet te pakken
 4. Schroef de oude coil uit de tank
 5. Schroef een nieuwe coil in de tank, vast is vast!
 6. (tip!) Doe een paar druppeltjes e-liquid aan de binnenkant van de coil (dit zorgt er voor dat je maar 5 minuten hoeft te wachten in plaats van 15 minuten).
 7. Schroef de onderdelen terug op elkaar
 8. Vul de tank met e-liquid
 9. Schroef de tank op het apparaat, vast is vast!
 10. Nog eventjes wachten en dampen maar!

 

De stappen voor een pod systeem:

 1. Zet het apparaat uit
 2. Trek de pod uit het apparaat
 3. Trek de coil uit de onderkant van de pod
 4. (tip!) Doe een paar druppeltjes e-liquid aan de binnenkant van de coil (dit zorgt er voor dat je maar 5 minuten hoeft te wachten in plaats van 15 minuten).
 5. Plug de nieuwe coil in de pod
 6. Vul de pod met e-liquid
 7. Stop de pod terug in het apparaat
 8. Nog eventjes wachten en dampen maar!

Verbrande smaak

 

Na een tijdje gaat de coil verbrand smaken. De coil is dan aan vervanging toe, dit gebeurd ongeveer na 2 weken maar, dit verschilt per persoon. Hoe meer je dampt, hoe langer je hijsjes zijn en het type e-liquid dat je gebruikt heeft invloed op de levensduur van de coil. 

Toch zijn er een aantal andere factoren die er voor kunnen zorgen dat jouw coil verbrand smaakt, ook al is deze nog niet aan vervangen toe. 

 • Een MTL Coil als DL Coil gebruiken: wanneer een coil gemaakt is voor MTL (mouth-to-lung) gebruik en deze wordt gebruikt met de DL (direct-lung) techniek zal deze verbranden. Dit komt omdat de coil niet in staat is om genoeg e-liquid op te nemen voor een DL hijs. Het katoen komt dan droog te staan en zal zo dus verbranden. Lees hier meer over de inhalatietechnieken.
 • Verkeerde E-Liquid: Dit kan te maken hebben met de dikte van de vloeistof die je gebruikt. Wanneer een MTL coil kleine openingen heeft in de behuizing om e-liquid door op te nemen is deze niet in staat om dikke vloeistof (>60% VG) te verdampen. Lees hier meer over welke e-liquid je het beste kunt gebruiken.
 • Coil niet in laten trekken: Als je de coil hebt vervangen met een nieuw exemplaar is het van belang dat je het katoen de tijd geeft om e-liquid op te nemen. Als je direct na het plaatsten zou dampen, verbrand hij direct. Alsof je een watten schijfje boven een vlammetje houd. De coil heeft zo’n 15 minuten nodig om zichzelf te verzadigen. 
 • Te weinig e-liquid in de tank: Het is belangrijk om voldoende e-liquid in het tankje te hebben. Het beste is om minimaal de gaatjes te bedekken. 

 

Uit eindelijk komen de reden op hetzelfde neer. De coil zal doorbranden wanneer er onvoldoende e-liquid bij het katoen is.

Handige Links

 

 • Temperatuur Controle
 • Inhalatie techniek
 • Wat is E-Liquid
 • Zelf coils maken

 

 • Begrippenlijst
Nieuw project

…Clapton coils vernoemd zijn naar Eric Clapton? Dit door de bouw van de coil… het draad lijkt op een gitaarsnaar.

Nieuw project